HASET VE KISKANÇLIK

Tem 22, 2022

HASET  VE KISKANÇLIK

Hasedi haset enerjisi ve haset duygusu olarak ele almak gerekir. Haset enerjisi doğuştan getirdiğimiz orijinal ruhsal enerjinin kendisidir. Haset duygusu yok etmek, içine almak isteyen bir duygudur. Haset duygusu ise dünyanın bizden ibaret olmadığını, dünyada bizden başka insanların da olduğunu anladığımızda çıkar. Bu algılama annemiz ve bizim ayrı varlıklar olduğumuzu anlamamızla başlar. Doğal olarak da ilk haset ettiğimiz ve haset  duygusunu yaşadığımız insan  annemiz olur ve bu duygu sayesinde de bebek, annesine benzemek için büyümeye başlar. Bu durum haset enerjisi ve duygusunun hayatımıza olumlu bir şekilde girmesi demektir. Haset bize haset ettiklerimize benzedikçe hasedimizin  azalacağını öğretir.

Haset duygusu hayatın içinde olumsuzlanan bir duygu olmak zorundadır çünkü haset edilen kişinin sevilmesini engeller. Haset edilen kişinin iyiliği istenemez hale gelir. Onun kötü duruma düşmesi hasedin yatışmasına sebep olacağından o kişinin kötülüğü istenmeye başlar. Böylece eğer kişi hasedin bu büyütmeyen, olumsuz tarafından yönetiliyorsa hem kendisi çok acı çeker hem de ilişkileri bozulmaya başlar, çevresini yok eder ve yalnızlaşır. Haset sahibi olan insan hasedinden kurtulmak için haset ettiklerini yenmeye, onlardan üstün olmaya çalışır. Hayat bu duyguyla yönetildiğinde kişinin bütün enerjisi başkalarını yenmeye gittiğinden, yaşanılan olaylardan öğrenmeye, dersler alıp büyümeye ve olgunlaşmaya da engel olur. Haset sevgi nesnesini yok eden ve haset sahibini çok zorlayan, hatta hastalandırabilen daha bebeksi ve daha öfkeli bir durumun duygusudur.

Bir kişinin hasedi çok fazlaysa ve kendisi de bunun farkındaysa, kendini doğru idare etmesi, gerektiğinde onda haset uyandıran ortamlar ve kişilerden uzak durması, yani hasedinin ilişkileri bozacak  ya da onlarda haset uyandırmaya çalışacak şekilde hayata sokmaktan kaçınıyor olması, kişinin hasedini yavaş yavaş arkada bırakmasına yardımcı olur.

Hasetten kurtulmanın, onu arkada  bırakabilmenin yolu, büyümek yani kişinin yeterliliğinin artmasıdır, böylece haset etmek zorunda kalacağı şeylerin miktarı azalmaya başlar. Örneğin; bebeklik döneminde bebeğin annesine hasedi çokken, ergenlik döneminde çocuk daha yeterli bir hale geldiğinden bu haset duygusu azalır.

Sevdiği insanın kendisine ait olmasını isteyen duygu, kıskançlıktır. Kıskançlık içeren sevgi “sen benimsin, bana aitsin” demektir.

Kıskançlık dediğimiz duygu, hasetten farklı olarak üç kişiliktir. Seven, sevilen ve sevilenin yöneldiği üçüncü bir kişi vardır. Hasette ise, sadece iki taraf vardır. Kıskanan kişi ‘ben ona ihtiyaç duyuyorum, bütün ruhsal yatırımım ona ama o başkasına da yatırım yapıyor‘ der. Haset eden kişi ise ‘onun özellikleri bende yok, onu yok edip, onun gibi olmak istiyorum‘ der.